עוד בנושא
פורומים חדשים
כלים שימושיים
תחושת קור אחרי הנקה
מיכל שלזינגר (22.4.2009, 9:23)שלום לך רוסלנה
קודם כל - מזל טוב !!!!
ברור ששבועיים אחרי לידה עדיין לא חזרת לעצמך וכיצד ניתן לצפות אחרת ?
הרי הגוף שלך עבר כל כך הרבה שינויים בתקופה כל כך קצרה, שלא לדבר על ההחלמה מן הניתוח הקיסרי.
הקור שאת מתארת כנראה קשור לחסר דם. כדאי מאוד לערוך בדיקות דם ולבדוק את מצב ההמוגלובין, פריטין (מחסני ברזל), B 12 . לצערי נשים רבות אינן מקבלות תוספי ברזל בזמן ההריון (לא כולן צריכות כמובן...אבל חשוב לבדוק ולטפל במי שזקוקה לתוסף), ורבות גם אינן מקפידות על תזונה שמזינה במידה מיטבית אותן ואת עוברן.
חסר דם כמובן פוגע גם ביצור החלב.
עברת הריון ולידה, כנראה שהמאגרים שלך התדלדלו ויש לטפל באמצעות תזונה, תוספים ופעמים רבות אני רושמת למטופלות שלי גם צמחים סיניים מחזקי דם, צ'י ויין לאחר לידה- כדי לסייע בהתאוששות וחידוש המאגרים.
זכרי שכדי לטפל היטב בתינוקך עלייך לטפל תחילה בעצמך. אם תזניחי את בריאותך לא תהיי מסוגלת להיות שם גם עבור התינוק.
אני מצרפת לתשובתי חלק ממאמר שלי שיתן לך מידע נוסף לגבי ההתייחסות הסינית והמערבית לתזונה לאחר לידה והקשר להנקה.
תזונתה של האישה ההרה היא בעלת השלכות הן על האישה עצמה והן על העובר שהיא נושאת ברחמה. תזונה מתאימה משפרת את הסיכויים לקיומו של הריון תקין. מעבר לזאת, לתזונה נכונה קיימות השפעות ארוכות טווח על בריאותו של התינוק בהמשך חייו הבוגרים. תזונה נכונה של האם עשויה להשפיע ולמנוע בעיות כטרשת עורקים, שבץ, ברונכיט וסכרת. כמובן שקיימת גם משמעות עצומה לתזונתו של הילד בהמשך. יותר מכך, אפילו תפקודו המוחי של התינוק מושפע מתזונתה של אמו.
תזונה מתאימה וקבלת כל רכיבי התזונה (=נוטריינטים) מרגע ההפריה ובמהלך חמש השנים הראשונות לחייו של הילד הינה גורם מפתח לגבי בריאותו בהמשך החיים.
התפתחות עוברית
להתפתחותו התקינה של העובר נדרשים רכיבי תזונה ספציפיים.לכן תזונה מאוזנת במהלך ההיריון היא חיונית. במחקרים שנערכו בשנות ה-90 (
פרופ' ברקר סיכם ואמר: "נראה כי קבלת התזונה המתאימה בשנים הראשונות הינה חיוניות ומשמעותית להמשך החיים. מה שאם אוכלת במהלך ההיריון יקבע אילו מחלות יפגעו בילד במהלך חייו".
מדוע תזונה מאוזנת אינה נחשבת לאופטימאלית ?
איכות המזון שאנו צורכים השתנתה לרעה בעשורים האחרונים. אמנם השפע רב, אבל שיטות היצור, העיבוד והשימור השתנו בצורה מהותית. מוצרים רבים אינם גדלים קרוב למקום צריכתם והם משונעים מקצה אחד של העולם לקצהו השני.
שיטות העיבוד החקלאי גם הן השתנו. חומרי הדישון וההדברה הם חומרים כימיים אשר מכלים את המינרלים שהיו באדמה. אמנם, הפירות והירקות מצויים בשפע, אבל הם דלים יחסית בויטמינים ובמינרלים. כך שגם אנשים שאוכלים כמות גדולה של פירות וירקות אינם מקבלים את כמות הויטמינים והמינרלים המספקת.
משמעות השימוש בתוספים כימיים וחומרי שימור הינה כי יתכן מצב שבו מוצר מזון יראה טרי ואכיל, אבל הוא למעשה אינו טרי ועלול להיות אפילו מצב שפרי שנראה טרי נקטף לפני כחודשיים. ניקח לדוגמא את פרי התפוז. תפוז טרי שזה עתה נקטף מכיל 115 מ"ג של ויטמין
עיבוד יתר של המזון גם הוא מכלה ויטמינים ומינרלים מן המזון שאנו אוכלים.
בישול יתר של המזון מחסל גם את הכמות המצומצמת שהייתה בפירות ובירקות.
חימום ובישול ממושכים מכלים את רכיבי המזון החיוניים, הויטמינים והאנזימים. למעשה 20-70% מן הרכיבים החיוניים שמכילים ירקות עליים נהרסים בזמן הבישול.
להלן המלצות תזונה כלליות להבטחת קבלת מירב הרכיבים התזונתיים במזוננו (מנקודת מבט תזונתית-מערבית):
המלצות תזונה אופטימאליות לאם ההרה –גישה מערבית
ביחס לאוכלוסיה הכללית , האם ההרה צריכה להקפיד שבעתיים על בחירת מזונותיה. מזון שעל פניו נראה כמתאים ומאוזן לאוכלוסיה הכללית אינו מספיק לאם ההרה. בזמן ההיריון חשוב במיוחד להקפיד על מזון עשיר בויטמינים ומינרלים מכיוון שהעובר המתפתח זקוק להם להתפתחותו. חסר בויטמינים עלול להוביל לפגמים בעובר.
בזמן ההיריון מערכות הגוף של האם הופכות ליעילות יותר מבחינה אנרגטית. שומן מצטבר תחת העור במעלה הירכיים ובאזור הבטן, כדי לספק אנרגיה להמשך ההיריון כאשר הדרישות של העובר תגדלנה ולתקופה שלאחר הלידה, לזמן ההנקה. זוהי התפתחות אבולוציונית של גוף האישה שנועדה לאפשר שרידה של היריון גם בתקופות של רעב.
אבל, גופה של האם מספק גם רכיבי תזונה חיוניים לעובר במהלך ההיריון. כך שבריאותה ורמות האנרגיה שלה נפגעות במקרה שהתזונה שלה אינה מתאימה. תזונה לא מתאימה עלולה להיות בין הגורמים לתופעות הלוואי השכיחות הנלוות להיריון:
בחילות בוקר, לחץ דם גבוה, בחילה ותשישות.
תזונה בריאה
תזונה נכונה היא אורח חיים.
הימנעי מאכילה של המזונות הבאים:
נשים הסובלות מעודף משקל, תת משקל, טבעוניות, צמחוניות או שמקפידות על דיאטה קיצונית מסיבה רפואית או אידיאולוגית מן הראוי שיקבלו הדרכה מאיש מקצוע בתחום התזונה. עד לסיומו של השליש הראשון להיריון, איבוד משקל עדיין נחשב לתקין. אבל, במהלך ההיריון במקרה שאינך מעלה במשקלך עלייך לפנות לאיש מקצוע מתאים.
מרבית הנשים ההרות תצטרכנה ליטול תוסף ויטמינים איכותי במהלך ההיריון.
תזונה נכונה בזמן הריון והנקה מנקודת מבט סינית
חמשת הטעמים ואופיו האנרגטי של המזון
על פי הרפואה הסינית, כל המזונות ממוינים על פי חמישה טעמים בסיסיים:
חמוץ, מריר, מתוק, מלוח וחריף ולארבע רמות אנרגטיות: קר, קריר, חמים וחם.
על פי טעמו של המזון ניתן ליחס לו השפעות גופניות שונות. מזונות רבים משתייכים ליותר מקטגוריה אחת של טעמים, למשל: חומץ נחשב לחמוץ ומריר וגבינה נחשבת לחמוצה ומתוקה.
גם לאופיו האנרגטי של המזון (מידת החום המיוחסת לו) מיוחסת השפעה גופנית. דרכי הכנה שונות של המזון משפיעות על אופן עיבודו וספיגתו בגוף.
מזון לא מבושל נחשב למזון בעל אנרגטיקה קרה. לכן, צריכתו דורשת השקעת מאמץ אנרגטי גדול יחסית מן הגוף, לעומת צריכתו של מזון מבושל. ניתן לתת כדוגמא: גרנולה שיבולת שועל לעומת דייסת שיבולת שועל, או לחילופין: סלטי ירקות קרים לעומת ירקות מאודים או אפויים.
בהקשר זה סלט תפוחי אדמה (תפוחי האדמה בושלו) נחשב למחמם יותר מסלט ירוק. אבל כשמשווים סלט תפוחי אדמה לתפוח אדמה אפוי, השני נחשב למחמם יותר.
האיכויות הבסיסיות של הטעמים אינן משתנות באופני הכנה שונים. תפוח אדמה בכל צורת הכנה שהיא יחשב כבעל טעם מתוק שמשפיע על חיזוק האנרגיה הבסיסית (צ'י) ועל חיזוק הדם.
מזונות מרירים:
לדוגמא: רוברב ושן הארי נחשבים למסלקי חום ומקררים. חלק מן המזונות המרירים הם בעלי השפעה משלשלת, כיוון שהם מעודדים פעילות מעיים.
מזונות חמוצים:
לדוגמא, אשכולית וזיתים נחשבים למקררים ובכמויות קטנות מסייעים לפעילות העיכול.
מזונות חריפים ומתובלים:
לדוגמא בצל וצ'ילי נחשבים לבעלי השפעה מחממת, מניעים אנרגיה כלפי מעלה והחוצה. הם גם בעלי השפעה מפזרת על מצבי ליחה בגוף.
מזונות מלוחים:
דוגמת אצות וסויה נחשבים לקרירים ואוצרים נוזלים בגוף.
מזונות מתוקים:
נחלקים לשתי קבוצות עיקריות:
א. ניטראלים ומזינים- בשר, ירקות, אגוזים, מוצרי חלב וירקות עמילניים.
ב. מקררים – פירות, סוכר, דבש וממתיקים שונים.
בישול המזון משפיע על האנרגטיקה שלו:
להלן האנרגטיקה של המזון על פי שיטת הבישול בסדר הולך ועולה, מן הקר ביותר ועד החם ביותר:
מזון לא מבושל (נא), מאודה, מורתח, מבושל בצורת נזיד, מוקפץ, טיגון עמוק, צלוי.
חיזוק הטחול (
הרפואה הסינית המסורתית מייחסת לטחול את הפעילות העיקרית של מערכת העיכול. מסיבה זו הרפואה הסינית מדגישה את חשיבותו של הטחול , כי תפקודו התקין מבטיח את פעילותה המיטבית של מערכת העיכול ואת הספיגה המקסימלית של המזון.
להלן מספר עקרונות שהקפדה עליהם תשפר את פעילותו של הטחול (=מערכת העיכול)
השעה המיטבית לאכילת ארוחת הבוקר היא בין 7-9 בבוקר. זוהי שעת השיא של איבר הקיבה. בשעה זו האדם הבריא אמור לחוש רעב ולהתחיל בפעילות העיכול. אם אדם אינו חש רעב בשעה זו, הדבר מצביע על חולשה של מערכת העיכול שלו. חולשה זו נובעת בעיקר מהרגלי אכילה לוקים בחסר, דוגמת אכילת ארוחות גדולות בלילה ו/ או דילוג על ארוחת הבוקר כדי לחסוך בקלוריות או בזמן. אכילת ארוחת בוקר המורכבת מפחמימות פשוטות דוגמת: לחם + ריבה, קורנפלקס + חלב + סוכר, איננה נחשבת למאוזנת מבחינה תזונתית ואינה מתאימה כדי לפתוח את היום.
ארוחת בוקר אינה חייבת להיות ארוחה גדולה במיוחד, אבל באופן עקרוני ארוחת הבוקר צריכה להיערך בטווח השעה הראשונה של היקיצה בבוקר. יש לקחת בחשבון גורמים נוספים: האם המטופלת הוא טיפוס חום/ קור? מהו האקלים באיזור: קר/ חם?
את התזונה יש להתאים לקונסטיטוציה של המטופלת, קרה או חמה וכן לאקלים השורר במקום. להלן דוגמאות כלליות:
-דייסת שיבולת שועל + תפוחים + קינמון (מתאים למטופלת קרה, מזג אויר קר)
- דייסת אורז (קונג'י) עם חלב סויה, אפרסקים + שקדים – חם פחות (ללא קינמון)
- חביתה + לחם שיפון/ קמח מלא + 2 כפות גבינת לבנה עיזים.
-מרק מיסו + טופו – מחמם
- יוגורט + גרנולה – מתאים לאזורים חמים ולמטופלת שאינה טיפוס קור.
ארוחה גדולה בשעות הערב המאוחרות, לפני שנת הלילה, מחלישה את מערכת העיכול. כפי שנאמר שעת השיא של הקיבה הינה בין 7-9 בבוקר. שעת השפל היא בין 7-9 בערבה. אכילה בשעות מאוחרות עלולה להוביל ל"תקיעות מזון" שתתבטא בבעיות עיכול, נפיחות, ותחושת מלאות כבר בשעות הבוקר. אכילה קבועה בשעות הערב המאוחרות תוביל לבעיות עיכול כרוניות.
אכילה בשעות בלתי קבועות וכמות בלתי סדירה של מזון פוגעות ביעילותה ותפקודה התקין של מערכת העיכול. אין צורך לפתח הרגלי אכילה נוקשים, אבל חשוב להקפיד על כמויות סבירות וקבועות ושעות קבועות יחסית, כדי לייעל את פעילותה של מערכת העיכול.
חשוב להקפיד על שתיית 8 – 12 כוסות מים ביום. באזורים חמים יותר/ או בזמן מאמץ אפילו יותר. מרבית השתייה צריכה להתקיים בין הארוחות. הזמן הטוב ביותר הינו עד 1/2 שעה לפני הארוחה והחל מ-1/2 שעה לאחריה. אין לשתות שתייה קרה. השתייה צריכה להיות בחום החדר או חמה יותר. שתייה קרה פוגעת בעיכול. בתום הארוחות ניתן לשתות תה ירוק, מומלץ ביותר ומסייע לעיכול תקין. רצוי להימנע משתיית תה ירוק לאחר שעות הצהריים, כדי לא לפגוע בשנת הלילה.
האכילה צריכה להיות מהנה. לבחור מזונות מגוונים וטעימים. הרפואה הסינית מדגישה את חשיבות מגוון הטעמים והצבעים בארוחה. חשוב לפנות זמן לאכילה ולא לאכול כלאחר יד, ליד המחשב במשרד או תוך כדי עבודה כלשהי. עיכול תקין דורש פינוי זמן לפעולת האכילה.
ברפואה הסינית קיימות התייחסות מיוחדות לתזונה על פי אבחנת מטפל :
חסר יין, חסר יאנג, חסר צ'י, מצבי לחות – ליחה, חסר דם בהתייחסות סינית.
פניה למטפל סיני בבעיות ספציפיות במהלך ההיריון תניב אבחנה מדוייקת של הסינדרום ממנו סובלת המטופלת ובהתאם לאבחנה תותאם למטופלת תוכנית תזונתית מתאימה – מלווה בדיקור שיטפל בבעיה.
תזונה לבעיות מיוחדות בהריון ולאחר לידה
באופן עקרוני אני ממליצה לכל המטופלות שלי לצרוך תוסף פרנטאל (
אמנם בעבר בקרב רופאים רבים לצערי (לא תזונאים !!!) רווחת הגישה כי אכילה מסודרת ומאוזנת מספקת לגוף את כל הנדרש.
אבל, כמה מאיתנו הנשים באמת אוכלות ממש מסודר וממש מאוזן ומוקפד – נדיר.
כפי שכבר ציינתי איכות המזון גם היא ירדה פלאים בעשורים האחרונים ולצערי המזון כיום מכיל פחות נוטריינטים ממה שהכיל בעבר.
נשים רבות גם נזקקות לתוספת של כדורי ברזל.
לצערי רופאים רבים אינם מתרשמים ממצב של חסר ברזל אצל האם ההרה. אבל הרופאים אינם פוגשים את אותן נשים בצורה בלתי אמצעית ומתמודדים עם תופעות הלוואי של חולשה, כאבי ראש, תשישות לעיתים אפילו דיכאון וחרדות.
אני יודעת שרבות סובלות מתופעה של עצירות בעקבות נטילת תוסף ברזל. לכן חשוב לעיתים יש לנסות מספר סוגי תכשירים עד שמגיעים אל המתאים ביותר. מעבר לכך, הקפדה על שתיה מספקת, מזונות עתירי סיבים ומלחלחים, כפי שמוזכרים בהמשך המאמר עשויים לסייע רבות.
לקליניקה של רפואה סינית מגיעות נשים הרות רבות ונשים לאחר לידה והתלונות שהזכרתי הינן שכיחות ביותר. אחת התלונות המרכזיות שמוסיפה על הקשיים שלאחר הלידה הינה חוסר יכולתה של היולדת להניק את תינוקה.
נשים רבות אינן קושרות בין חסר ויטמינים בכלל וברזל בפרט, לבעייה ביצור כמות מספקת של חלב. לעיתים הן מגיעות לקליניקה כשהן נמצאות במצב של מחסור כל כך קשה שכבר לא ניתן לסייע להן. לוקח זמן לבנות מאגרים חדשים. בינתיים האם תשושה ומתוסכלת , התינוק אינו מעלה במשקל והסביבה דואגת לפמפם רגשי אשם, על כשלון "משימת" ההנקה, שרבות רואות בה את גולת הכותרת של האמהות . כמובן שהתינוק בינתיים ניזון מארוחות הולכות וגדלות של פורמולה בבקבוק , כך שבאופן מקביל גם פוחת יצור החלב המועט שהיה לפני כן.
אני לא יכולה להתאפק מלומר מספר מילים על הנקה:
אני לא נגד הנקה- אבל לא בכל מחיר.
להגברת תנובת החלב אצל מניקות –
שעועית אזוקי – יש להשרות
קרפיון – בכל צורת הכנה שהיא.
כפי שכבר נאמר, הקפידי על שתיה מספקת- 12 כוסות מים ביום (קפה אינו נחשב, הוא משתן).
הקפידי על מנוחה מספקת. כמובן להשתדל ולהניק ככל האפשר. עצם פעילות ההנקה מגבירה את יצור החלב.
כמוסות חילבה .
אפונה, חסה, תפו"א מתוק, אנשובי, עוף- נחשבים למגבירי יצור חלב אם.
הימנעי-משתיית תה מנטה, ואכילת פטרוזיליה. אלו מונעים יצור חלב.
במקרה שיש בעיות בהנקה , כמובן שרצוי להיוועץ ביועצת הנקה בעלת ניסיון. במקרה שיש בעיה ביצור החלב – חוסר חלב/ גודש, בהחלט ניתן ורצוי לפנות למטפל ברפואה סינית שיוכל לסייע באמצעות דיקור ו/או צמחים לעיתים טיפול במגע (לאו דווקא באיבר המטרה – השד !).
גידול קל, הרבה הנאה ושמחה
בברכה,
מטפלת מוסמכת ברפואה סינית