הוספת הודעההוספת תגובה פורום הגיל הרך – הדרכת הורים - ראש הפורום

תסכולים של פעוט בן שנה

איילת אפשטיין(5.9.2016, 0:32)

שלום רב יעל,

נשיכות בקרב ילדי הגיל הרך, ובעיקר עד גיל שלוש בערך, הן תופעה מוכרת ושכיחה. כהורים, התופעה עלולה להלחיץ ולהפחיד אותנו, ואני יכולה להבין את תחושת ההיסטריה שלך... אולם, כאמור, התופעה קשורה למאפייני הגיל והיא חולפת ברוב המקרים. התמדה בתגובות הולמות, קצרות וענייניות, תהווה טיפול הולם ויעיל לבעיה.

הילד הקטן שלכם גילה את הכח שבנשיכות. כשהוא כועס או מתוסכל הוא נושך, כשחוטפים לו או כשתופסים צעצוע לפניו הוא נושך, כשלא מבינים אותו, כשהוא רוצה להגיד משהו ולא מצליח, כשלא נעים לו וכו'. כפי שאת יכולה להבין, התסכול הוא מדברים קטנים ויומיומיים. בגלל שהשפה עדיין לא התפתחה מספיק והוא לא יכול להביע את עצמו במילים הוא מבטא את התסכול בנשיכה. עם התפתחות השפה ויכולת הביטוי התופעה חולפת.

חשוב לזכור שתגובות הסביבה משפיעות על תדירות ההתנהגות.התגובה לנשיכות צריכה להיות ברורה ועניינית תוך כדי ביטוי רגשות הילד. כלומר:
כאשר הילד נושך בהשגחתכם, חשוב לעצור את הנשיכה במהירות האפשרית (אם אפשר, אז אפילו שנייה קודם...), ולהעביר לילד את המסר שאסור לנשוך.
יש לומר לו בתקיפות, במשפט קצר ובלי הסברים ארוכים – "אנחנו לא נושכים..." או "אסור לנשוך..."

ביחד עם זאת, נסי להמליל את רגשותיו ולתת להם ביטוי במשפטים כגון: אתה עצוב עכשיו כי צריך ללכת למקלחת.... זה לא נעים לך ולכן אתה כועס... אתה מאוכזב כי לא נתתי לך שוקולד.... אתה מאוד רוצה את המשחק ועכשיו שירה משחקת איתו....
ככה ילמד להכיר את רגשותיו ולאט לאט במשך הזמן יוכל להביע את עצמו בהתאם ובלי לנשוך. הוא אומנם צעיר מאוד ויכול להיות שתרגישו שהוא לא מבין הכל אבל כך אנחנו נותנים לו את המילים שאנחנו רוצים שהוא ישתמש בהן בפעם הבאה. עם הזמן הוא יקלוט וילמד להשתמש במילים במקום לנשוך.

המלצה נוספת היא לנסות לברר מה הייתה הסיבה לנשיכה, ולהציע דרך חלופית לפתרון התסכול. למשל: אם לא נעים לך אז תגיד לאחותך די.... כשאתה רוצה משחק אתה יכול לבקש או לעמוד בתור... הוא אומנם צעיר ואני מודעת למגבלות הקוגניטיביות אבל הוא מבין הרבה יותר ממה שאנחנו מדמיינים... (ואני מציידת אותך בכלים גם להמשך הדרך כשיגדל קצת).

על התהליך להיות קצר וענייני. חשוב שהילד לא ירוויח מהנשיכה את תשומת הלב אותה ביקש. המסר חייב להיות כזה שלשימוש בנשיכה (כמו בכל אלימות אחרת) אין רווח!

במקביל, מומלץ לעודד התנהגות חיובית כאשר הילד מתנהג יפה ולא נושך.

לסיכום: הילד הנושך - אינו פושע ואינו אלים... וכפי שאת נוכחת התופעה אינה מעידה על החינוך בבית....
הנשיכות בקרב ילדי הגיל הרך הן תופעה התפתחותית, חולפת, וככל שתתמידו בתגובות כך הנשיכות יעלמו מהר יותר.

בברכה,

איילת אפשטיין - יועצת משפחתית ומדריכת הורים
צוות "קול להורה", קו הייעוץ להורים לילדים בגיל הרך – 6968*