הוספת הודעההוספת תגובה פורום הגיל הרך – הדרכת הורים - ראש הפורום

חפץ מעבר- האם יש מקום לשים גבולות?

ליאת קליין - קול להורה(14.10.2017, 19:41)

מור יקרה,

את מספרת על בנך בן השנה ושמונה חודשים, אשר אימץ לו את הכרית כחפץ מעבר, ולאחרונה עם כניסתו לגן חדש , הוא צמוד אליו יותר מבעבר.

את שואלת האם יש מקום להציב גבולות .

על מנת להשיב על שאלתך חשוב תחילה להבין את משמעות "חפץ המעבר" וחשיבותו להתפתחות הילד.

המונח "אובייקט מעבר" הוטבע לראשונה ע"י הפסיכואנליטיקן הבריטי, דונלד וויניקוט, אשר הסביר כיצד הוא מסייע לתינוק להיפרד מאמו. התינוק בשנותיו הראשונות, עובר תהליך היבדלות מהאם ומיצוב כישות נפרדת. או מעבר מתלות מוחלטת באם (הנתפסת ע"י התינוק כחלק ממנו) לעבר עצמאות ונפרדות.

שהרי, בתחילת החיים האם היא שמייצרת ביטחון, היא מרגיעה, היא משככת כאבים, מספקת את הצרכים הבסיסיים של מזון וחום, מווסתת ושומרת על איזון ושיווי משקל.

בהמשך, התינוק, שמתחיל להבין שהאם אינה חלק ממנו, לקראת גיל שנה, חש תסכול וחרדה עקב הפיכתו לישות נפרדת, ואז הוא מאמץ חפץ כלשהו שמסמל עבורו את נוכחותה המרגיעה של האם. על החפץ ישליך התינוק את הרגשות שיש לו כלפי האם.

כמעט 70 אחוזים מהילדים משתמשים בחפץ מעבר. ולאלה שלא, יש דרכים אחרות להרגיע את עצמם, כמו מציצת אצבע או התנדנדות אחורה וקדימה. רוב התינוקות יאמצו את חפץ המעבר בין גיל 4 חודשים לשנה, וייפרדו ממנו בגילאי הגן.

לרוב, נראה אצל ילדים, שימוש נרחב יותר בחפץ המעבר, לצורך הרגעה וויסות רגשי, בתקופות של לחץ ואי וודאות (כמו מעבר לגן חדש) או במצבים מעוררי חרדה כמו פרידה בעת ההליכה לישון, במצבי עייפות,ומתח.

אם כך, קיומו של חפץ המעבר בחיי הילד מציין שלב חשוב בהתפתחות שלוומאפשר לו לפתח את יכולת הוויסות וההרגעה העצמית.

ילדים יודעים בדיוק מתי הם זקוקים לחפץ המעבר, מה הסיבות ולכמה זמן ולכן, אין צורך להאיץ לא את תחילת השלב (אימוץ חפץ מעבר) ולא את סיומו (פרידה מחפץ המעבר).

כרגע בנך נמצא בתקופה של מעבר והסתגלות לגן חדש, וחווה וודאי, תחושות של אי וודאות . נפלא שהוא אימץ לעצמו את הכרית כחפץ מעבר ושיש לו את היכולת להירגע , להתחזק ולווסת את עצמו באמצעותה ולכן חשוב לכבד זאת ולאפשר לו את השימוש ככל שיזדקק.

ככל שיגדל ויחוש בטוח יותר בעצמו וביכולת שלו להירגע, וזו תופנם ותיעשה באמצעים אחרים, הוא ייפרד מהכרית בהדרגה (יפחית את האינטנסיביות של ההצמדות לכרית או ייצמד רק בשעות או במקומות מסוימים) עד לשלב בו לא יהיה זקוק לה כלל.

בינתיים, חשוב שתהיה זמינה עבורו (לכל צרה שלא תבוא....)

מאחלת התאקלמות טובה ומהירה בגן והנאה רבה,

במידת הצורך, אני מזמינה אותך להתקשר לקו הייעוץ שלנו על מנת לקבל הדרכה מפורטת יותר.

בהצלחה,

ליאת קליין - מתנדבת בקו הייעוץ להורים לילדים בגיל הרך – קול להורה 6968*