הוספת הודעההוספת תגובה פורום הגיל הרך – הדרכת הורים - ראש הפורום

מה עושים כאשר תהליך הגמילה ממושך?

איילת אפשטיין(7.3.2018, 12:21)

אוהד שלום רב,

אתה מתאר תהליך גמילה ממושך שלאחרונה נראה שהתקבע, ואתם תוהים כיצד ניתן לקדם את הילד שלכם להשלמה מוצלחת של תהליך הגמילה.
לא פשוט להורים, וגם לא לילדים, כאשר תהליך הגמילה הוא ארוך ואיטי.

בתהליך הגמילה הילדים צריכים לרכוש שתי מיומנויות חשובות:
1. שליטה בסוגרים – זו היכולת לזהות את איתותי הגוף (מה אני מרגיש בגוף כאשר אני צריך פיפי או קקי) והיכולת להתאפק, כלומר לכווץ את השרירים הסוגרים, עד שאני מגיע לשירותים ושם לשחרר את השרירים הסוגרים ולאפשר לגוף להתרוקן.
2. יכולת דחיית סיפוקים – כאשר אני צריך לשירותים עלי לעצור, להתנתק מהפעילות אותה אני עושה (משחק, רואה טלויזיה, אוכל וכו'), וללכת לשירותים.

מהתיאור שלך אני מתרשמת שהבן שלך רכש את שתי היכולות הללו ולכן נראה לי שהוא גמול. מבחינת הקקי נראה שהוא מתאפק (כמה ימים) – כלומר שולט בסוגרים, וכאשר הוא בוחר לעשות הוא פורש לצד בשקט ושם מתפנה, כלומר יש לו יכולת עצירה ודחיית סיפוקים. גם לגבי הפיפי אתה אומר שכאשר מזכירים לו הוא עושה (מעיד על יכולת שליטה בסוגרים) וכאשר לא מזכירים לו אז בחצי מהמקרים הוא נזכר בעצמו ועושה בשירותים.
מתוך כך אני מסיקה שהוא יודע, הוא יכול, והוא מסוגל.

האם אתה מסכים להשערות שלי? נראה לכם הגיוני? מתאים למה שאתם רואים בבית?

אני חושבת שזה מעודד ומרגיע כי זה בעצם מעיד על כך שהילד היה (ועדיין) בתהליך למידה וכעת עליו לשכלל את היכולות שרכש.

הדרך לעזור לו ולקדם את העצמאות שלו היא על ידי העברת המסר שאנו סומכים עליו, מאמינים ביכולת שלו ולכן מעבירים אליו את האחריות לגמילה.

מניסיוני עם הורים רבים אני יודעת שבמקרים כגון זה נושא הגמילה הופך להיות עניין בבית. זה אומר שמזכירים לילד כל כמה זמן ללכת לשירותים, כל פעם שהוא מלכלך את עצמו אנחנו מדברים על זה ומפצירים בו ללכת לשירותים בפעם הבאה, יש שיחות והסברים חוזרים ונשנים בכל מיני הזדמנויות, יש הרבה מאוד התעסקות סביב הקקי והפיפי, וזה יוצר לחץ.

הלחץ הוא גורם מעכב ביותר בתהליך הגמילה, והוא גורם מעכב באופן כללי בתהליכי צמיחה והתפתחות.

כדי לעזור לו להתקדם בתהליך הגמילה עליכם להפחית את הלחץ, להרגיע אותו (ואת עצמיכם כמובן), להעביר אליו את האחריות ולעודד אותו.

איך עושים זאת באופן פרקטי? – היריעה קצרה מלהרחיב... ולכן אני מזמינה אתכם להתקשר לקו הייעוץ שלנו ולקבל הדרכה מפורטת, מדוייקת ומותאמת מאחת היועצות שלנו.

אתם יכולים לומר שהתייעצתם איתי בפורום ושאתם מעוניינים להמשיך ולהתייעץ.

נשמח לעזור.

בברכה,

איילת אפשטיין - יועצת משפחתית ומנחת הורים
צוות "קול להורה", קו הייעוץ להורים לילדים בגיל הרך 6968*