פורום עזרה ראשונה - ראש הפורום

אופק

פראמדיק(20.4.2010, 18:45)

שאלת שאלה מעניינת, והתשובה די פשוטה;

דבר ראשון עליך להבדיל בין 2 סוגים של שבץ מוחי:

1. שבץ המורגי - מדובר על דימום מכלי דם במוח שיוצא לחץ ופתולוגיות נוספות. הבעיה כאן היא חוסר בקרישת דם.

2. שבץ איסכמי - הנפוץ יותר - מדובר על קריש דם שנוצא במקום החסימה או נסחף אליו מהלב\עורקי הצוואר וחוסם את כלי הדם וע"י כך מונע הגעת דם אל חלק המוח הרלוונטי. הבעיה כאן היא יתר קרישיות דם.

עכשיו אספירין על קצה המזלג: מדובר על תרופה בעלת כמה וכמה השפעות, שהרלוונטית בהם למקרה זה היא עיכוב בקרישת דם.

כידוע, התקף לב הוא בעיה של קרישיות יתר (כמו שבץ איסכמי - רק בלב) ולכן אחד הטיפולים הוא מתן אספירין.

בנוסף, אנשים מבוגרים עם גורמי סיכון לוקחים תרופה זו באופן יומיומי במינון נמוך על מנת להפחית את הסיכון להתקף לב, ולשבץ מוחי איסכמי.

לכן,

אספירין טוב במניעה של שבץ איסכמי, אך אסור בשימוש לחולים עם חשש לשבץ מוחי אקוטי (בדרג הטרום בית חולים), כי אי אפשר לדעת אם מדובר בשבץ איסכמי (ואז האספירין יעיל) או בשבץ המורגי (במקרה זה הבעיה תוחמר - סכנת חיים)