הוספת תגובה פורום חדשות - ראש הפורום

מידע חשוב אודות חיידק ליסטריה הגורם למחלת ליסטריוזיס

מערכת סטארמד(27.1.2009)
מה היא המחלה הנקראית ליסטריוזיס?
ליסטריוזיס היא מחלה הנגרמת ע"י החיידק ליסטריה מונוציטוגנס (Listeria Monocytogenes). המחלה יכולה לעבור באמצעות מזון מזוהם בחיידק. כרבע מהחולים מתים ממנה.

תסמיני המחלה
המחלה עלולה להופיע בליווי תסמינים דמויי שפעת (חום, עייפות, בחילה ולעיתים רחוקות הופעת הקאות ושלשולים). לעיתים המחלה מופיעה בצורה קשה כמו למשל זיהום דם או דלקת קרום המוח, בעיקר אצל ילדים ותינוקות. בנשים הרות יכולות להיגרם הפלות או לידות מוקדמות הכרוכות בפגיעה קשה בעובר.בקשישים וחולים בעלי מערכת חיסון מוחלשת יכולות להופיע דלקת ריאות ודלקת קרום המוח.

מי עלול לחלות במחלה?
החיידק אינו תוקף בדרך כלל אנשים בריאים. כשליש מהאוכלוסייה הם נשאים של החיידק. החיידק עלול לתקוף נשים הרות, ילדים, פעוטות, קשישים ואנשים חולים בעלי מערכת חיסון מוחלשת.

האם המחלה חדשה?
הליסטריה ידועה כגורם מחלה בחיות מאז 1911 ובבני אדם מאז 1929. לאחרונה המחלה נמצאת במגמת עלייה בארץ ובעולם. כיום מספר החולים בארץ מונה כמה עשרות לשנה.

מה מקור החיידק ומה מיוחד בו?
החיידק הוא חיידק סביבה המצוי באדמה (בעיקר בהפרשות של חיות נגועות או השקיה במי ביוב) ובמזונות שונים. לחיידק תכונות ייחודיות המאפשרות לו להתפתח ולהתרבות בתנאי קירור – בקור של 4 מעלות צלזיוס ובחום של עד 82 מעלות צלזיוס. החיידק יכול גם להתפתח במזון המכיל ריכוזי מלח גבוהים כגון דג מלוח או מעושן, בניגוד לרוב החיידקים הפתוגניים, שאינם יכולים להתפתח בתנאים אלו.

כיצד מועברת המחלה?
אחת הדרכים העיקריות להעברת המחלה היא ע"י אכילת מזון מזוהם בחיידק הליסטריה. סוגי המזון שנמצאו מזוהמים בחיידק הם מוצרי דגים ובשר בעישון קר, מוצרי חלב שלא עברו פסטור או שעברו טיפול חום לא מספק, ירקות שלא נוקו כראוי, חומוס ומיני מזונות אחרים שזוהמו בחיידק לאחר שעברו טיפול בחום. למשל מזון מבושל כראוי אשר טופל על קרש חיתוך שלא נוקה היטב לאחר שבא במגע עם מזון גולמי מזוהם כמו ירקות לפני בישולם (זיהום משני).

כיצד מטפלים במחלה?
כאשר המחלה מאובחנת בשלביה המוקדמים ניתן לטפל בה בעזרת טיפול אנטיביוטי.

כיצד ניתן למנוע העברת המחלה ממזון לבני אדם?
כללים המתאימים למניעת מגוון רחב של מחלות המועברות ממזון לבני אדם:
* צרכנות נבונה: יש להימנע מקניה וצריכה של מזונות ממקורות לא ידועים. הדבר נכון במיוחד לגבי מוצרי בשר ודגים ומוצרי חלב שלא עברו פסטור. כמו כן מומלץ לקנות את מוצרי המזון באריזתם המקורית.

* היגיינה אישית: יש לרחוץ ידיים עם מים וסבון לפני ואחרי הכנת מזון. יש לרחוץ ידיים עם מים וסבון לאחר ביקור בשירותים.

* טיפול במזון: יש לרחוץ ביסודיות עם מים וסבון ולנגב במגבת נקיה, ירקות ופירות לפני אכילתם או איחסונם. אם אין בכוונתכם להשתמש במזון גולמי או מבושל תוך יומיים או יותר, יש להקפיאם. חשוב להקפיד לשמור ולחממם מוצרים בהתאם להוראות היצרן. לפני ואחרי הטיפול במזון יש לרחוץ כל ציוד שבא במגע עם המזון הגולמי כגון סכינים, קרש חיתוך וכו'.

* שמירת המזון: יש להימנע מאכילת מוצרים שעמדו זמן רב במקרר וממוצרים שפג תוקפם. אין להשאיר מזון מבושל יותר משעתיים בטמפרטורת החדר ויש לכסותו. שאריות מזון מבושל יש חלק למנות קטנות ולארוז היטב לפני הכנסתם למקרר. יש לשמור על ניקיון המקרר ולהקפיד על תקינותו. בעת הפשרה או אחסון בשר ודגים גולמיים במקרר יש לאחסנם בתחתית המקרר באריזה סגורה.

* הפרדה בין מזון גולמי ומבושל: יש לשמור על הפרדה עד כמה שניתן בין מוצרי מזון גולמיים שונים לבין מוצרי מזון מבושלים או מוכנים לאכילה, בעת קנייה, בעת הכנה, בעת בישול ובאחסון – על מנת למנוע מעבר חיידקים מהמזון הגולמי למזון המבושל (מניעת זיהום משני). על מנת למנוע זיהום משני יש להפריד למשל בין קרש חיתוך שמיועד למזון גולמי/לא מבושל, לבין קרש חיתוך המיועד למזון מוכן לאכילה.

* בישול מתאים: יש לבשל באופן יסודי מוצרים מהחי כגון בשר, עוף, דגים (82 מעלות צלזיוס במרכז התבשיל למספר דקות). בבשר ועופות יש להשגיח שלא יימצא צבע אדום לאחר הבישול ושהמיצים יהיו עכורים. בדגים יש לוודא בעזרת מזלג שבשר הדג לאחר הבישול הוא רך ונמעך בקלות. ביצים יש לבשל עד שהחלמון והחלבון יהיו מוצקים.

* הימנעות מצריכת מזונות מסוימים: יש להימנע מצריכת מוצרי בשר ודגים בעישון קר כגון לקס, חלב ומוצריו שלא עברו פסטור.

קניית מזון זהירה, הקפדה על היגיינה אישית, שמירה על ניקיון המזון, הכנה נכונה ואחסון מתאים – מקטינים את סכנת ההידבקות במחלת הליסטריוזיס.
באדיבות משרד הבריאות המחלקה לחינוך לבריאות