הוספת תגובה פורום חדשות - ראש הפורום

בשר אדום ומעובד מגבירים סיכון לתמותה ולסרטן

מערכת סטארמד(25.3.2009)
אכילת בשר אדום בכמות גדולה או בשר מעובד בכמויות, מלווים בעליה בסיכון לתמותה.

גליון השבוע של הארכיב לרופאה פנימית מביא מחקר פרוספקטיבי רחב הקף שניסה לבחון את הקשר בין צריכת בשר אדום, בשר לבן, ובשר מעובד לעליה בסיכון לתמותה, וכן לבחון קשר ספציפי בין אכילת הבשר לסיבות מוות.

הסקר בוצע בקרב 545653 אנשים בגיל 50 - 71 שנים.

משךהמעקב היה עשר שנים החל מ - 1995.

הערכת צריכת הבשר נעשתה מתוך שאלונים שמשתתפי המחקר קבלו בתחילתו.

משתנים אחרים ששוקללו היו - גיל, מין, גזע, מצב משפחתי, תחלואת סרטן במשפחה, אינדקס מסת גוף, השכלה, עישון, צריכת אלכוהול, צריכת פירות, ירקות, קבלת תוספי ויטמינים, טיפול הורמונלי חלופי.

סיבות למוות שנבחנו היו - סרטן, מחלות קרדיו-וסקולריות, חבלות, מוות פתאומי וכל שאר הסבות כמקשה.

במהלך המעקב שנמשך כאמור 10 שנים, נפטרו 47976 גברים ו - 23276 נשים.

לאחר התאמה לכלל המשתנים שנסקרו לעיל, נמצא שגברים ונשים שהיו בחמישון העליון לצריכת בשר אדום (בממוצע המבורגר ליום או שווה ערך במשקל)היו בסיכון מוגבר של 30% לתמותה מכל סיבה שהיא וכן מסרטן ומחלות לב, בהשואה לצרכני הבשר האדום בחמישון התחתון.

נשים שצרכו כמויות גבוהות של בשר אדום שיעורי עלית הסיכון היו 36% מכל סיבה, 20% מסרטן, ו - 50% עליה בסיכון למחלת לב.

בגברים השיעורים היו 31%, 22%, ו - 27% בהתאמה.

צריכת יתר של בשר מעובד (כולל נקניק ונקניות) היתה אף היא כרוכה בעליה בסיכון לתמותה.

לעומת זאת,צריכת בשר לבן ( עוף ודגים), הביאה להפחתה משמעותית בסיכון למוות מסרטן ומכל סבה שהיא.

מחקרים קודמים בתחום הצביעו על קשר בין צריכת בשר אדום והגדלת הסיכון למחלות לב וסרטן, ובמיוחד לסרטן המעי הגס.

המחקר הנידון הוא בהקף הרחב ביותר שנבחן, עם משך המעקב הארוך ביותר, ואשר בדק את הקשר בין אכילת הבשר לתמותה בכלל.

על הקשר בין בשר אדום לתמותה וסרטן יש מספר הסברים תאורטיים כגון צורת הבשול המביאה לשחרור חומרים הגורמים לסרטן.

בשר אדום מכיל חומצות שומן רוויות למול ריבוי יחסי של חומצות שומן בלתי רוויות בבשר הלבן.

יש הטוענים שתכולת הברזל הגבוהה בבשר אדום היא הסבה.

אוכלי הבשר האדום סובלים מעליה בלחץ הדם וכולסטרול המהוים גורמי סיכון בעצמם, בעוד שהבשר המעובד מכיל חומרים כמו - ניטרוזמינים.

לחובבי הבשר כדאי לציון שלמרות שבשר החזיר נקרא "בשר לבן" הריהו בקטגורית הבשר האדום מבחינת הסיכונים, כנראה בשל ריכוזי הברזל הגבוהים שבו.

המסר מהעבודה הוא שרצוי להפחית מצריכת הבשר באדום ולהרבות בצריכת בשר לבן כגון עופות ודגים.