הוספת תגובה פורום חדשות - ראש הפורום

כולסטרול מוגבר בדיאטה והסיכון לשחמת וסרטן הכבד

מערכת סטארמד(7.7.2009)
על פי מחקר שמקורו ממדינת וושינגטון בארצות הברית, והמתפרסם בגליון החודש של הירחון למחלות כבד - HEPATOLOGY, צריכת כולסטרול יחד עם הרגלי תזונה אחרים, עלולה להשפיע ולקחת חלק ביצירת מחלות כבד.

לפי החוקרים, צריכת יתר של כולסטרול מגבירה את הסיכון לשחמת ואף לסרטן הכבד.

במקביל נמצא שאף דיאטה עתירת חלבונית גורמת לתופעה דומה בעוד שדיאטה עשירת פחמימות מפחיתה מהסיכון.

חוקרים יודעים מעט מאוד על השלכת צריכת אבות מזון והתקדמות מחלות הכבד.

ידוע למשל ששינויי דיאטה עלולים להשפיע על השמנת הכבד, כמו גם על שינויים בזיהומים בהפטיטיס C או מחלות כבד אלכוהוליות.

במחקר שכלל 9221 חולים ונמשך 13 שנים בדקו החוקרים שינויים והופעת מחלות כבד בהקשר לשינויי הדיאטה שלהם.

במהלך תקופת המעקב, 118 חוים פתחו סרטן הכבד.

החולים שצרכו חלבונים בכמויות גבוהות היו בסיכון גבוה יותר של 37% לחלות או למות משחמת או סרטן הכבד.

לעומתם חולים שצרכו יותר פחמימות הראו הפחתה של 58% בסיכון לחלות.

ממצא מרשים יותר היה נושא צריכת כולסטרול.

אילו ממשתתפי המחקר שהיו ברביעון העליון לצריכת כולסטרול היו בסיכון כפול לשחמת וסרטן הכבד בהשואה לצרכני הכולסטרול ברביעון התחתון.

לא נמצא קשר לצריכת השומנים או לערך הקלורי אלא לצריכת כולסטרול עצמו.

צריכת חומצות שומן בלתי רוויות עשויות להפחית מהסיכון אך הממצא לא הגיע לכלל מובהקות סטטיסטית.

לא נמצא קשר בין מרכיבי הדיאטה לזיהום בהפטיטיס C.

ממצא מענין אחר היה שלא נמצא כל קשר בין רמות הכולסטרול בדם להגברת הסיכון לתחלואה.

ממצאים אילו עשויים להצביע על כך שלתרופות הניתנות להפחתת רמת הכולסטרול שלא ע"י מניעת היצירה בכבד, אלא על חסימת הספיגה במעי יש חשיבות בהפחתת סרטן הכבד בדיאטה עתירת כולסטרול ממקור חוץ.

החוקרים אינם יודעים להסביר את יחסי הגומלין שמצאו ואינם טוענים לקשר סבתי.

בהחלט אפשרי שצריכת הכולסטרול המוגברת מלווה בספיגת חומרים אחרים שהכולסטרול מהוה רק סמן או מתווך להם.

באותו הקשר לא ברור האם החלבון המזיק מקורו רק בחי או אולי גם מהצומח.

המסקנה היחידה היא שהדיאטה מהוה גורם פוטנציאלי וחשוב להיוצרות מחלות כבד אך היא ניתנת לויסות וכיוון.