פורומים חדשים
כלים שימושיים
מחקר חדש שבוצע באוסטרליה, והמתפרסם בגליון השבוע של בטאון ההסתדרות הרפואית בארצות הברית - JAMA, טוען שתוספת שמן דגים לנשים בהריון, אינו משפר את ההתפתחות המוחית של התינוקות, ואינו מונע דכאון נשים לאחרהלידה, בנגוד לפרסומים קודמים בנושא.
השואה של מבחני תובנה נמצאו כמעט זהים בתינוקות שאמהותיהן נטלו חומצות שומן שמן דגים כגון docosahexaenoic acid - DHA, לאילו מבין התינוקות שנולדו לאימהות שלא קבלו תוספים אילו, כאשר במבחני השפה היתה לכאורה ירידה דוקא באילו שנולדו לאמהות מטופלות.
באשר ליולדות עצמן, מעקב ששה חודשים לאחר הלידה, לא הראה הבדלים בשיעור תופעות דכאוניות בין שתי הקבוצות ( 9.67% למול 11.19% ביןהמטופלות לבלתי מטופלות בהתאמה).
בעקבות עדויות אפידמיולוגיות, שהצביעו על הפחתה בשיעור הדכאונות והתפתחות נוירולוגית טובה יותר של התינוקות, נשים רבות קבלו את תוסף ה -200 mg/d DHA על בסיס יומי.
בנסיון להסבר על הפערים בנתונים ( בין המחקר החדש לנתונים האפידמיולוגיים), מאמר מערכת נילווה לתוצאות המחקר באוסטרליה, מציין שיתכן ויש הבדל בין ההשפעה המטיבה של אכילת דגים, אשר בהם חומצת השומן מטיפוס אומגה שלוש בעלות פעילות ביולוגית טובה יותר, מאשר זו המושגת ע"י נטילת התוספים שיתכן וזמינותם הביולוגית נמוכה יותר ( אם כי כאן אולי המקום לציין, שיש מאמרים שהראו שאין הבדל בין צריכת אומגה 3 כתוסף, לבין קבלתו מאכילת דגים).
הממצא מחייב גם מעקב ארוך יותר אחר הילדים, מציין מאמר המערכת בטרם תאמר המילה האחרונה.
יתרה מזו - מחברי מאמר המערכת ממליצים להמשיך בצריכת התוסף למול צריכת דגים ישירה בהריון, עקב ריכוזים גבוהים של כספית בדגים שהם עתירי חומצות שומן מטיפוס אומגה שלוש ( כאשר גם בנושא כדאי להזכיר שהיו עבודות שהראו שעדיפה אכילת דגים למול הסיכון הגלום לכאורה בריכוזי הכספית בהם).
המחקר כלל 2399 נשים עם הריון של עובר בודד שנכנסו למחקר לפי גיל הריון של 21 שבועות, ושאר רוכזו מחמישה בתי חולים.
הנשים חולקו לשתי קבוצות - קבוצת טיפול שקבלה את התוסף עד ללידה, וקבוצת בקרה שקבלה פלצבו.
העדר השפעת התוסף על אמהות והתינוקות בין שתי הקבוצות צוין בפתיח של הדיווח: לא נמצא הבדל מהותי.
עם זאת תוסף חומצות השומן השפיעה על משך ההריון ושיעור הסיכון ללידות פג לפני השבוע ה - 34 להריון היה נמוך ב - 51% במטופלות למול קבוצת הבקרה.
השואה של מבחני תובנה נמצאו כמעט זהים בתינוקות שאמהותיהן נטלו חומצות שומן שמן דגים כגון docosahexaenoic acid - DHA, לאילו מבין התינוקות שנולדו לאימהות שלא קבלו תוספים אילו, כאשר במבחני השפה היתה לכאורה ירידה דוקא באילו שנולדו לאמהות מטופלות.
באשר ליולדות עצמן, מעקב ששה חודשים לאחר הלידה, לא הראה הבדלים בשיעור תופעות דכאוניות בין שתי הקבוצות ( 9.67% למול 11.19% ביןהמטופלות לבלתי מטופלות בהתאמה).
בעקבות עדויות אפידמיולוגיות, שהצביעו על הפחתה בשיעור הדכאונות והתפתחות נוירולוגית טובה יותר של התינוקות, נשים רבות קבלו את תוסף ה -200 mg/d DHA על בסיס יומי.
בנסיון להסבר על הפערים בנתונים ( בין המחקר החדש לנתונים האפידמיולוגיים), מאמר מערכת נילווה לתוצאות המחקר באוסטרליה, מציין שיתכן ויש הבדל בין ההשפעה המטיבה של אכילת דגים, אשר בהם חומצת השומן מטיפוס אומגה שלוש בעלות פעילות ביולוגית טובה יותר, מאשר זו המושגת ע"י נטילת התוספים שיתכן וזמינותם הביולוגית נמוכה יותר ( אם כי כאן אולי המקום לציין, שיש מאמרים שהראו שאין הבדל בין צריכת אומגה 3 כתוסף, לבין קבלתו מאכילת דגים).
הממצא מחייב גם מעקב ארוך יותר אחר הילדים, מציין מאמר המערכת בטרם תאמר המילה האחרונה.
יתרה מזו - מחברי מאמר המערכת ממליצים להמשיך בצריכת התוסף למול צריכת דגים ישירה בהריון, עקב ריכוזים גבוהים של כספית בדגים שהם עתירי חומצות שומן מטיפוס אומגה שלוש ( כאשר גם בנושא כדאי להזכיר שהיו עבודות שהראו שעדיפה אכילת דגים למול הסיכון הגלום לכאורה בריכוזי הכספית בהם).
המחקר כלל 2399 נשים עם הריון של עובר בודד שנכנסו למחקר לפי גיל הריון של 21 שבועות, ושאר רוכזו מחמישה בתי חולים.
הנשים חולקו לשתי קבוצות - קבוצת טיפול שקבלה את התוסף עד ללידה, וקבוצת בקרה שקבלה פלצבו.
העדר השפעת התוסף על אמהות והתינוקות בין שתי הקבוצות צוין בפתיח של הדיווח: לא נמצא הבדל מהותי.
עם זאת תוסף חומצות השומן השפיעה על משך ההריון ושיעור הסיכון ללידות פג לפני השבוע ה - 34 להריון היה נמוך ב - 51% במטופלות למול קבוצת הבקרה.