הוספת תגובה פורום חדשות - ראש הפורום

שוקולד - מזון על, ללב ולנשמה

פרופ. ראובן שטינהרץ(9.2.2011)
שוקולד, מסתבר, אינו רק מתנת חג ליום האהבה מכל הלב, אלא תרומה ממשית לבריאות הלב.

ממצאים אילו עולים מתוך מחקר המתפרסם השבוע בירחון Chemistry Central Journal.

על פי מחקר זה שוקולד כהה ואבקת קקאו מכילים נוגדי חמצון - אנטי-אוקסידנטים ברמות שוות או אף עולות על אילו הנמצאים בפירות המוגדרים כ"סופר פרי" או "מזונות על" כגון חמוציות, אוכמניות או רימונים.

נוגדי החמצון או אנטי-אוקסידנטים הם תרכובות המונעות מסטרס ( עקא) חמצוני מלגרום נזק לתאי הגוף ולכן גם מסייעים בשמירה על בריאות הלב.

קימיות שתי קבוצות עיקריות של נוגדי חמצון:
* פוליפנולים - Polyphenols
* פלבונואידים - Flavonols/

חומרים אילו נמצאים בפירות שונים ובזרעים. הפירות העשירים בנוגדי חמצון נקראים - "סופר פרי".

הקקאו או פולי הקקאו הם למעשי הזרעים של העץ - Theobroma cacao.
עבוד פולים אילו נותן את אבקת הקקאו.

ככל ששוקולד כהה יותר הרי שתכולת הקקאו שלו - גבוהה יותר מזו המצויה בשוקולד חלב.

במחקר המתפרסם השבוע, החוקרים הישוו תכולת נוגדי החמצון באבקת הקקאו המשמשת ליצור שוקולד ( במאמר מוסגר כדאי לציין שהמחקר מומן ע"ח החברה ליצור שוקולד - חברת הרשי מארה"ב) לבין פירות שונים שהוגדרו כנ"ל כסופר פרי.

תכול נוגדי החמצון בקקאו היתה גבוה יותר מאשר במיצי הפירות.

ביוד שבפירות תכולת הפלבונולים היתה 10 מ"ג לכל גרם, הרי בקקאו התכולה היתה פי שלושה - 30.1 מ"ג לגרם.

בהשואה בין מנת שוקולד ( 40 גרם ) כהה קרי שוקולד שתכולת הקקאו בו 60% עד 63%, למנת מיצי פירות בלתי מהולים (כוס מיץ), הרי שתכולת נוגדי החמצון היתה גבוהה יותר בשוקולד למעט מיץ רימונים.

כמות נוגדי החמצון - פוליפנולים -במנת שהשוקלד - 1000 מ"ג היתה גבוהה משמעותית מזו המצויה במנת מיץ סופר פרי, למעט הרימונים.

כמות הפלבונולים - 500 מ"ג למנת שוקןלד היתה אף היא גבוהה משמעותית מזו של מיצי הסופר פרי - 200 מ"ג למנה.

כאן המקום לציין שאבקת הקקאו שהשתמשו ליצירת השוקולד היתה טבעית, להבדיל מזו שמשתמשים במשקאות הקקאו למינהם, בהם אבקת הקקאו עוברת תהליך של אלקליניזציה ( הגברת התגובה הבסיסית) להשבחת הטעם, תהליך ההורס את נוגדי החמצון הפוליפנולים.

עקב אכילס בשוקולד הוא התכולה הקלורית המוגברת עקב שומן רב יותר מזה המצוי בפירות.

אחד הפירות שלא נבחנו והידוע ממחקרים שבוצעו בארץ ע"י פרופ אבירם מחיפה הוא פרי התמר.

התמר עשיר ביותר בנוגדי חמצון, מפחית מרמות הטריגליצרידים, אינו מעלה רמת הסוכר ובמיוחד זן החילאווי, כאשר למג'הול תכונות דומות.