הוספת תגובה פורום חדשות - ראש הפורום

שתית קפה מפחיתה מהסיכון לשבץ מוחי בנשים

פרופ. ראובן שטינהרץ(15.3.2011)
מחקרים שונים בעבר הראו - אם כי בצורה בלתי אחידה - על קשר בין צריכת קפה לשבץ מוחי ולמוות.

גליון החודש של הירחון STROKE, מביא מחקר חדש על הקשר בין קפה ושבץ.

המחקר בוצע בשבדיה בקרב נשים שנכללו בסקר על ממוגרפיה.

34760 נשים נבדקו בצורה פרוספקטיבית החל משנת 1997 להערכת שיעור שבץ מוחי.

נושא צריכת הקפה התבסס על שאלונים שניתנו למשתתפות המחקר, בעוד שנתוני שבץ מוחי ומוות התקבלו מרשומות רפואיות של בתי החולים.

כלל משתתפות המחקר היו בתחילתו ללא הסטוריה רפואית של מחלה קרדיו-וסקולרית או סרטן.

במהלך מעקב ממוצע של 10.4 שנים, אובחנו 1680 נשים עם ארוע שבץ מוחי.

נתון זה כלל מקרי נמק מוחי, דימום מוחי, דימום בקרו התת עכבישי ומקרים של שבץ מוחי בלתי מוגדר.

לאחר התאמות נדרשות לגורמי הסיכון שונים לשבץ מוחי, נמצא ששתית קפה היתה כרוכה בסיכון מופחת מבחינה סטטיסטית לשבץ מוחי מסוגים שונים למעט במצבים של דמם תוך מוחי.

כאשר חלקו את הנשים לפי צריכת קפה:

פחות מכוס קפה ליום, 1-2 כוסות קפה לייום, 3-4 כוסות ו חמש כוסות ליום הסיכון היחסי היה:

1, 0.78, 0.75, 0.77, בהתאמה. ( הפחתת סיכון של 22%, 25%, ו - 23% )

הקשר בין צריכת הקפה לשבץ מוחי לא הושפע מגורמי סיכון אחרים כגון עישון, אינדקס מסת הגוף, סוכרת, יתר לחץ דם או צריכת אלכוהול.

מסקנת המחקר היא שאי שתית קפה או צריכה מצומצמת שלו כרוכים בסיכון מוגבר לשבץ מוחי בנשים.

בשנת 2009 פורסם מאמר דומה בירחון CICULATION: שעיקריו הובאו בחדשות סטארמד ובשל הדמיון המפתיע לתוצאות הנוכחיות להלן עיקרי ממצאיו:

CIRCULATION, מביא, במהדורתו האלקטרונית, מחקר שבא להעריך את הסיכון שבין צריכת קפה בנשים לבין שבץ מוחי לאור מעקב של 24 שנים.

המחקר היה חלק מסקר שנעשה בקרב 83076 אחיות בארה"ב.

בתחילת המחקר לאף אחת ממשתתפותיו לא היו מחלות כסוכרת, מחלת לב, שבץ מוחי או סרטן.

הערכת צריכת הקפה נעשתה לראשונה בשנת 1980 ולאחר מכן כל 2 - 4 שנים.
עד סוף שנת 2004.

נצפו במהלך המעקב 2280 ארועי שבץ מוחי.

426 מתוכם היו על רקע של דימום מוחי, 1224 על רקע הפרעה באספקת הדם ו - 630 שטיבם לא הוברר.

נבחנו השפעות גורמי סיכון כגיל, עישון, אינדקס מסת הגוף, צריכת אלכוהול, פעילות גופנית, קיום/העדר מחזור חודשי, טיפול הורמונלי חלופי, צריכת אספירין, וגורמי תזונה.

במקביל נבחנה צריכת הקפה.

הנשים נחלקו לכאלו ששתו:
* פחות מכוס קפה אחת לחודש,
* בין כוס קפה חודשי ל- 4 מנות שבועיות,
* 5-7 כוסות לשבוע
* 2-3 כוסות ליום,
* כאלו שצרכו יותר מ - 4 כוסות קפה ליום.

צמצום הסיכון היה בשיעור של 0%, 2%, 12%, 19% ו - 20% בהתאמה.

לאחר התאמה נוספת ללחץ הדם, שומני הדם וסוכרת מטיפוס 2 נשאר היחס ההפוך בין צריכת הקפה לסיכון לשבץ בעל מובהקות סטטיסטית אם כי מעט חלש יותר.

יש לזכור שקפה נמצא כמפחית משיעור הסיכון גם ביחס לסוכרת.

יחס זה בלט יותר בקרב אילו שלא עישנו או שחדלו מעישון בהשואה לאילו שהמשיכו בעישון.

לציין שבבחינת תת קבוצות של בעלי יתר לחץ דם לא השתנו הנתונים.

לא נמצא קשר דומה בין משקאות המכילים קפאין כגון תה או משקאות מוגזים.

מאידך גיסא, שתית קפה נטול קפאין הראתה הפחתה של 11% בסיכון לשבץ מוחי.

מה הסיבה להשפעה הזו של הקפה אם אין השפעת קפאין?

החוקרים סבורים שיש בקפה עצמו תרכובות בעלות פעילות נוגדת חמצון - אנטי-אוקסידטיבית, המשפרת תפקוד תאי האנדותל - התאים המצפים את כלי הדם.

CIRCULATION 119 : 1116 - 1123 2009