הוספת תגובה פורום חדשות - ראש הפורום

תזונה נבונה בתקופת חגי תשרי

פרופ. ראובן שטינהרץ(27.9.2011)
משרד הבריאות ממליץ לאמץ במהלך חגי תשרי- בעיקר בראש השנה ובסוכות, מספר כללי התנהגות בסיסיים, אשר יסייעו לשמור על הרגלי תזונה נבונה' במטרה למנוע עליה במשקל האופיינית לתקופה זו המשופעת בסעודות כבדות.

לפני החג- מומלץ לאכול ארוחות מסודרות ולהימנע ממצב בו "שוכחים" לאכול מאחר והתגובה הרגילה במצב של רעב היא אכילה כפולה ומכופלת.

במצב של עייפות יתר - התגובה הטבעית היא אכילת יתר. כדאי להימנע מאכילה כפייתית או התנפלות על כמויות גדולות של מזון.
מומלץ להכין קערת ירקות חתוכים.

במסגרת הקניות לחג מומלץ לקרוא את הסימון התזונתי , להשוות ולהעדיף מוצרים מופחתי נתרן ושומן רווי.

במהלך החג מומלץ:

• להעדיף מאכלים אפויים, צלויים או מבושלים ולהמעיט בצריכת המאכלים המטוגנים/ מכילי שומן רב.
• להעדיף מאכלים בעלי תכולה נמוכה יותר של שומן, כדוגמת: בשר כבש שמן מאד, לעומת בשר העוף/ בשר בקר רזה מכילים כמויות קטנות יותר של שומן.
בארוחות החלביות כדאי להשתמש במוצרי החלב בעלי תכולה נמוכה של שומן ולהחליף במתכונים את השמנת והחמאה במוצרים רזים יותר.
• להקפיד על שתייה מרובה - לפחות שבע עד שמונה כוסות מים או נוזלים דלי אנרגיה ביום.
• להקפיד על אכילת ירקות ופירות, חמישה ירקות ושניים עד שלושה פירות ליום מצבעים שונים. רצוי לצרוך ירקות בכל ארוחה- מבושלים או כסלט.
• להעדיף בבישול ובהכנת סלטים שימוש בשמנים המסייעים להפחתת רמת הכולסטרול כמו שמני זית וקנולה.
רצוי להשתמש בכמויות קטנות ככל הניתן של שמן ולמדוד את הכמות שבהם משתמשים ולא למזוג ישירות מהבקבוק.
• לצמצם בצריכת האלכוהול ולהימנע כליל מצריכת אלכוהול במידה ונוהגים.
• מנות קטנות יותר.
• מנות אחרונות, עוגת דבש, קינוחים ותפוח בדבש: להסתפק בטעימה במנה קטנה : "טעמת כפית טעמת הכל".

במהלך ימי החג:

• אכילה מתונה.
• מומלץ להסתפק בארוחה גדולה פעם ביום ויתר הארוחות יכללו בעיקר: ירקות - פירות ומוצרי חלב /בשר/דג רזים.
• לפני ארוחת ערב חגיגית, מומלץ לאכול ארוחה קלה בצהרים במטרה לאזן את מספר הקלוריות היומיות.


פעילות גופנית

• להקצות מדי יום לפחות חצי שעה לפעילות גופנית הליכה, רכיבה על אופניים וכו.

כללים לתזונה נאותה לפני ואחרי צום יום הכיפורים:

ביום שלפני לפני יום הכיפורים: מומלץ לאכול ארוחות קלות ולהרבות בשתיית מים. מומלץ לצמצם צריכת משקאות מכילי קפאין כמו תה, קפה, קולה ומשקאות אנרגיה.

הסעודה המפסקת:
• רצוי לכלול בסעודה סלט ירקות, ירקות מבושלים, מנה חלבונית כמו עוף/ בשר ותוספת עמילנית (כמו תפוחי אדמה, אורז ופסטה- רצוי מלאים).
• יש להקפיד לשתות הרבה מים לפני ולאחר הארוחה ולא לשתות משקאות מכילי קפאין.
• על מנת למנוע את תחושת הצימאון במהלך החג: חשוב מאוד לצמצם בצריכת מלח ומזונות עתירי מלח רצוי לצמצם את התיבול במלח, באבקות מרק וברטבים בתבשילים ובסלטים ולהימנע מהגשת חמוצים ורטבים עתירי מלח בסעודה.

הסעודה לאחר שבירת הצום:

• מייד עם תום הצום כדאי לשבור את הצום עם כוס מים, כוס תה ופרוסת עוגה/ ביסקוויט.
• כחצי שעה עד שעה לאחר מכן ניתן לאכול ארוחה קלה, הכוללת סלט ירקות, ירק מבושל, לחם וגבינה או ארוחה בשרית קלה. מומלץ מאוד לאכול בהדרגה לאחר הצום.

חג שמח

משרד הבריאות - לשכת הדובר