הוספת תגובה פורום חדשות - ראש הפורום

איידס (HIV ) בישראל

מערכת סטארמד(1.12.2013)
נתוני התחלואה בעולם ובארץ:

בהתאם לדיווחי ארגוני בריאות בין-לאומיים עולה כי בשנת 2012 נדבקו כ-2.3 מיליון אנשים בנגיף, ובסך הכול בסוף שנת 2012 חיו כ-35.3 מיליון אנשים עם הנגיף.

בישראל התגלו משנת 1981 ועד סוף שנת 2012 7,517 מקרים חדשים של נשאי HIV וחולי איידס. מתוכם, נודע על 1,460 אנשים שנפטרו או שעזבו את הארץ.

נכון לסוף שנת 2012 רשומים, אפוא, 6,057 אנשים החיים עם HIV/איידס בישראל, ומוערך כי בארץ חיים כיום 8,363 איש עם הנגיף.

בשנת 2012 דווח למשרד הבריאות על 487 מקרים חדשים. שיעור היארעות HIV/איידס בישראל בשנת 2012 הוא 61 מקרים חדשים למיליון. שיעור זה נמוך מהמדווח במרבית מדינות מערב אירופה וצפון אמריקה (אך קיימים פערים גדולים בין תת אוכלוסיות בארץ).

דו"ח אפידמיולוגי עדכני על אודות HIV/איידס בארץ ומידע על המחלה ניתן למצוא באתר המחלקה לשחפת ואיידס: www.health.gov.il/tbaids.

מערך אבחוןHIV ייעוץ וטיפול בנשאים וחולים:

בדיקות דם חסויות לגילוי נגיף ה-HIV מבוצעות חינם לכל דורש, באמצעות מרפאות קופות החולים, וכן במרפאות האיידס.
החל מיולי 2013 הועברה האחריות למימון הבדיקות לקופות החולים. בישראל פועלות שמונה מרפאות לאבחון, ייעוץ וטיפול בנשאיHIV וחולי איידס, הנמצאים בבתי חולים מרכזיים בפריסה ארצית.

הסברה לכלל האוכלוסייה:

בכל שנה נערך קמפיין מניעה לקראת יום האיידס העולמי. השנה סלוגן הקמפיין הוא: "לא מקיימים לא נדבקים! הכי בטוח זה לא לקיים יחסי מין...אבל אם בכל זאת אתם מתעקשים...שימו קונדום!"
ההתמקדות היא בחשיבות השימוש בקונדום כאמצעי לצמצום התחלואה המועברת ביחסי מין.

גברים המקיימים יחסי מין עם גברים (MSM):

המספר המוחלט של גברים נשאי HIV וחולי איידס שדווחו על קיום יחסי מין עם גברים שהתגלו בשנת 2012, עומד על מספר דומה בהשוואה לשנים הקודמות. יחד עם זאת, על מנת להוריד משמעותית את רמת ההדבקה, השנה יצא משרד הבריאות במיזם משותף למניעה וצמצום ההדבקה ב-HIV של MSM, יחד עם הרשות למלחמה בסמים האגודה לזכויות הלהט"ב.

מפגש חשיבה אסטרטגי למניעת HIV בקרב הקהילה הגאה בארץ התקיים ב-21.11.2013 במרכז הדרכה של ביה"ח תל השומר. במפגש ייחודי זה, התכנסו נציגי משרד הבריאות ונציגי רוב הארגונים, העמותות ומובילי דעת הקהל הפועלים בקרב הקהילה הגאה בארץ במטרה לגבש אסטרטגיות חדישות לצמצום מספר הנדבקים החדשים ב- HIVבקרב אוכלוסייה זו, המהווה כ- 43% מכלל הגברים הנשאים החדשים בשנת 2012.
כינוס המפגש מצביע על חשיבות גבוהה של נושא ההתמודדות עם ההדבקות החדשות ב-HIV בקרב MSM ושל התגייסות לשיתופי הפעולה בין כל הגורמים למען מטרה זו.

משתמשים בסמים בהזרקה – תוכנית להחלפת מזרקים בישראל:

השימוש בסמים בהזרקה מהווה גורם סיכון משמעותי להדבקה בנגיפים המועברים באמצעות דם כגון HIV כמו גם דלקות כבד נגיפיות מסוג B ו-C. הדפוסים ההתנהגותיים הקשורים למשתמשים בסמים בהזרקה כוללים שימוש משותף במחטים ובציוד הזרקה נלווה, וקיום יחסי מין בלתי מוגנים.

תוכנית החלפת המזרקים ("יזהר") במתכונתו הנוכחית ממשיך מזה מספר שנים וכולל חמישה מרכזי חלוקה בכל הארץ. במרכזים מוחלפים בכל שנה אלפי מזרקים ומחטים ומחולקים קונדומים.

מהגרים חסרי מעמד/ביטוח רפואי:

ישראל הפכה בשנים האחרונות מוקד משיכה למהגרים ולמבקשי מקלט. לרובם אין ביטוח רפואי. לפיכך קיימת בישראל אוכלוסייה גדולה ממדינות אנדמיות ל-HIV שהינה משוללת נגישות לטיפול רפואי ב-HIV. בין השנים 2008-2012 נצפתה עלייה במספר מקרים חדשים של HIV המדווחים בקרב אוכלוסייה שאינה אזרחית ישראל. מ-67 מקרים בשנת 2008 ל-132 מקרים בשנת 2012.
משרד הבריאות וגורמים ממשלתיים נוספים בשיתוף עם גורמים שאינם ממשלתיים פועלים בניסיון לבנות תוכנית להנגשת מענה בריאותי הולם בסוגיית המעקב הרפואי והטיפול התרופתי לנשאי HIV חסרי ביטוח רפואי. מיזם משותף זה מביא יחד גורמים ממשלתיים, מרפאות איידס, ארגונים לא ממשלתיים (NGO), חברות התרופות וחברות מסחריות אחרות. כנס בנושא זה התקיים ב-25.11.13.

עולים ממדינות אנדמיות:

משנות ה-90 מופעלות תכניות התערבות בקהילה האתיופית המופעלת על-ידי המחלקה לקידום בריאות:
א. תכנית לאוכלוסיית הנשאים והחולים - מתאמות המלוות את החולים והנשאים ומגשרות בין החולה לבין הצוות המטפל, מרפאת האיידס ומוסדות סיוע נוספים.
ב. מניעת הפצת הנגיף לאוכלוסייה הבריאה – מתקיימות פעילויות הסברה ומניעה מגוונות בקרב ריכוזי עולים.
מידע נוסף מופיע באתר משרד הבריאות: www.health.gov.il/tbaids.