הוספת תגובה פורום חדשות - ראש הפורום

אבולה - EBOLA - הנחיות משרד הבריאות

מערכת סטארמד(10.8.2014)
לאור הדיווחים האחרונים של ארגון הבריאות העולמי על התפרצות המחלה הנגרמת על ידי נגיף האבולה במערב אפריקה, מובא עדכון הכולל היקפי התחלואה ומאפייניה, הגדרת המקרה וההנחיות לאבחון וניהול של מקרי תחלואה אפשריים בישראל.

מומלץ להגביר ערנות לתחלואה אפשרית ולהביא בחשבון באבחנה המבדלת מקרים העונים להגדרת המקרה.

רקע אפידמיולוגי ומיקרוביולוגי:

המחלה נגרמת על-ידי נגיף השייך למשפחת Filoviridae ואובחנה לראשונה באפריקה בשנת 1976.

סימנים קליניים:

מחלת חום עם חולשה קשה, כאבי שרירים, כאבי ראש, כאב גרון, כאב בטן, שלשול והקאה. בחלק מהחולים מתפתחים דימומים פנימיים וחיצוניים, פגיעה כלייתית, כבדית, נוירולוגית וכשל רב-מערכתי.
שיעור הקטלניות: 40-90% מהמקרים.

תקופת הדגירה: 2-21 יום, בדרך כלל 8-10 ימים.

דרכי העברה:

המחלה מועברת לאחר מגע ישיר עם חולים (או מתים) לרבות הפרשות ונוזלי גוף (במיוחד בבתי חולים כגון לאחר שימוש במחטים מזוהמות) או לאחר מגע עם הפרשות של בעלי חיים מתים או חיים.

טיפול:
טיפול תומך בלבד. בשלב זה אין טיפול או חיסון ספציפי.

המצב הנוכחי: ההתפרצות הנוכחית של מחלת נגיף האבולה החלה בחודש דצמבר 2013 בגיניאה שבמערב אפריקה ולאחר מכן התפשטה במהירות גבוהה יחסית לליבריה ולסיירה-לאונה השכנות. לאחרונה אובחנו מקרים בודדים גם בניגריה. בשבועות האחרונים תוארו מספר מקרים חשודים מיובאים בארה"ב וערב הסעודית (שם החולה נפטר). המקרה בניגריה גרם גם להדבקה של אנשי צוות רפואי מקומיים.
יש לציין, כי ההתפרצות הינה הקשה ביותר שידועה אי פעם, מבחינת היקף ומשך.
נכון למועד הפצת עדכון זה דווח על כ-1,000 חולים מאומתים ב-3 מדינות: גיניאה, ליבריה וסיירה-לאונה; מתוכם למעלה מ-600 חולים נפטרו עד כה (שיעור קטלניות של כ-60%).

ראוי לציין כי דווח על אשכולות (clusters) של חולים:
- במוסדות רפואיים – המיוחסים לפגמים וחוסר הקפדה על אמצעי מניעת זיהומים ובידוד מתאימים.
- בקהילה – בשל מנהגים דתיים במהלך לוויות הכרוכים במגע אינטנסיבי עם גופות הנפטרים, הפרשותיהם וחפציהם.

יש להדגיש - מדובר בתרחיש אפידמיולוגי דינמי ועל כן משרד הבריאות עוקב אחר הנתונים המתפרסמים בעולם ונמצא בקשר עם כלל הגורמים הרלבנטיים, לרבות ארגון הבריאות העולמי, המרכזים לבקרת מחלות בארצות הברית ובאירופה.

היסטוריה:

המחלה התגלתה לראשונה ב-1976 בהתפרצות שארעה בקונגו, ליד נהר האבולה. לאחר מכן היו התפרצויות נוספות באופן ספוראדי באפריקה (כגון בזאיר וגבון).
בניתוח גנטי של הנגיף יש התאמה של 97% לנגיף האבולה (Zaire ebolavirus species) אשר דווח בפעם האחרונה בגבון וברפובליקה הדמוקרטית של קונגו.

לאור העלייה החדה בתחלואה שדווחה לאחרונה להלן מספר המלצות מעשיות ליוצאים לחו"ל:

מומלץ להימנע ככל האפשר מנסיעה למדינות בהן המחלה מתפשטת:
גיניאה, ליבריה וסיירה לאונה.

אם בכל זאת נוסעים למדינות בהן המחלה מתפשטת
א. יש להימנע ממגע עם חולים, הפרשותיהם וחפציהם.
ב. יש להקפיד על הגיינה אישית
ג. יש להימנע ממגע עם בעלי חיים והפרשותיהם, פגרים, ואפילו אכילת בשר.
ד. במידת האפשר רצוי להימנע מביקור במוסדות בריאות. מומלץ להימנע מקבלת שירות בבתי חולים מקומיים במדינות אלו, אלא אם מדובר בבעיה רפואית דחופה.

לאחר החזרה לישראל:
אם מופיעה מחלת חום מעל 38 מעלות תוך 21 ימים לאחר החזרה לישראל ממדינות אנדמיות (גיניאה, ליבריה וסיירה לאונה), יש לפנות באופן מיידי לחדר מיון בבית חולים ולהודיע כי הופיע חום לאחר שהות במדינה נגועה באבולה. יש לפנות בתקופה זו בשל מחלת חום לטיפול רפואי רק למיון. יש להודיע מיד בכניסה לבית החולים על נסיבות המקרה כדי לקבל הנחיות מיגון מתאימות.